La fel ca şi vinul, trabucul continuă "să lucreze" pe tot parcursul vieţii sale. Un trabuc poate fi păstrat chiar şi 10 ani, dar conservarea este un criteriu esenţial pentru a vă menţine preţioasele ţigări în stare bună.

Trabucurile sunt produse organice şi naturale, apreciate pentru diversele lor arome şi necesită aceeaşi conservare ca şi vinul. Ca şi alte substanţe organice şi, mai ales, vegetale, ele se umezesc sau se usucă în funcţie de atmosfera în care sunt păstrate. Un trabuc are tendinţa de a absorbi toate mirosurile din jurul lui şi îşi pierde proprietăţile sale cele mai apreciate dacă este lăsat descoperit.

În mod ideal, ele trebuie ţinute într-un mediu umed, la adăpost de căldură şi frig. Connaisseurii le vor păstra deci, într-o cutie închisă ermetic, în care nu poate pătrunde nici aerul, nici căldura, permiţându-le să îşi exprime astfel toată chintesenţa atunci când sunt fumate. Acest recipient, care reprezintă mediul ideal de păstrare al trabucurilor se numeşte humidor.

Zino Davidoff, zis şi "Dl. Trabuc" ne-a lăsat o moştenire esenţială în ceea ce priveşte păstrarea trabucurilor în cele mai bune condiţii. La 20 ani, în urma unei vizite în ţara-mamă a producţiei de tutun, unde a învăţat şi a înţeles cum iau naştere şi cum trăiesc trabucurile după ce iau forma finală, i-a fost foarte clar că păstrarea lor într-un mediu cât mai apropiat de habitatul lor natural, este esenţială. Întors la Geneva, construieşte primul humidor în magazia tatălui său. Acela a fost momentul din care trabucurile au putut fi conservate în condiţii onorabile şi arta fumatului a cunoscut o creştere considerabilă, deoarece cunoscătorii ştiu că un trabuc umed nu se compară cu un trabuc uscat.

Orice expert vă va spune că păstrarea trabucului este la fel de importantă ca şi fabricarea sa. Pentru o bună conservare a lor, trebuie să înţelegeţi rolul umidităţii. Astfel, stocarea lor în interiorul unei cutii etanşe le garantează trabucurilor dumneavoastră un gust proaspăt şi desăvârşit. Nivelul de umiditate din interiorul humidorului trebuie să fie aproximativ 70%. Dacă un trabuc nu este suficient de umed, învelişul poate crăpa şi se va consuma foarte rapid. Gustul va fi amar şi mirosul înţepător. La polul opus, prea umed, trabucul se va stinge uşor şi riscă să devină prea moale.

A alege un humidor înseamnă a lua în considerare diferite criterii: în primul rând capacitatea, apoi sistemul de umidificare, şi în sfârşit, design-ul şi stilul care vă caracterizează.

Pentru a nu favoriza apariţia gândacilor de tutun, menţineţi în interiorul humidorului o temperatură constantă cuprinsă între 16 şi 18 ° C.

Pentru întreţinerea humidorului şi a trabucurilor, deschideţi-l din când în când pentru a reîmprospăta aerul. Schimbaţi locul ţigărilor pentru a le ventila şi pentru a nu le păstra mereu în aceeaşi poziţie. Puneţi în el apă distilată sau demineralizată şi nu de la robinet, deoarece transportă prea multe bacterii. Îndepărtaţi toate ambalajele de pe trabucuri, celofanul sau tuburile metalice pentru a le lăsa să se bucure de atmosfera recipientului în care le păstraţi.

Interiorul humidorului va trebui căptuşit cu lemn de cedru spaniol pentru că acesta îi asigură protecţia împotriva paraziţilor de tutun, absoarbe umezeala excesivă care ar putea apărea în interiorul cutiei şi, foarte important, are un miros foarte apropiat de cel al trabucurilor, evitând deci alterarea aromei originale. Pentru menţinerea umidităţii şi temperaturii, în interiorul humidorului există un higrometru şi un umidificator.

Pentru întreţinere, vă recomandăm să aerisiţi humidorul cel puţin o dată la două săptămâni pentru a reînnoi aerul. De asemenea, recomandăm să utilizaţi numai apa distilată pentru a umple umidificatorul.

Inapoi la pagina principala